Naujienos

Ukrainiečių apgyvendinimas: ką žinoti?

SĮ „Vilniaus miesto būstas“ primena, ką reikėtų žinoti gyventojams, savo būstuose apgyvendinusiems karo pabėgėlius iš Ukrainos.

Neatlygintinai savo patalpose apgyvendinęs karo pabėgėlius iš Ukrainos, jų savininkas turi teisę tikrinti savo patalpų būklę. Jis taip pat gali tikrinti, ar būstas naudojamas pagal paskirtį, ar laikomasi panaudos sutartyje ar (ir) objekto vidaus tvarkos taisyklėse nustatytų sąlygų. Apgyvendinimo patalpos suteikėjui siūloma nusimatyti galimybę tikrinti patalpos būklę vidaus tvarkos taisyklėse iš anksto ją suderinus su apgyvendinamu / apgyvendintu asmeniu.

Jei apgyvendinimo vieta nėra karo pabėgėlio iš Ukrainos naudojama daugiau nei savaitę be išankstinio pranešimo apie pateisinamas priežastis (pvz., dėl guldymo į ligoninę, darbo pobūdžio ar pan.), apgyvendinimo vieta atlaisvinama ir joje gali būti apgyvendinami kiti ukrainiečiai. Visais atvejais asmuo privalo informuoti apgyvendinimo vietos administraciją apie pasikeitimus dėl jam suteiktos apgyvendinimo vietos. Žodis „gyventi“ reiškia tęstinį veiksmą, tad jei asmuo jam suteiktoje apgyvendinimo vietoje negyvena nuolatos, jo vieta turi būti pasiūlyta vietos laukiančiam ir prieglobsčio siekiančiam kitam karo pabėgėliui iš Ukrainos.

Pranešęs apie laikiną išvykimą iš savo gyvenamosios vietos, ukrainietis turi teisę išvykti ne ilgesniam negu 2 savaičių laikotarpiui, jei ir po 2 savaičių ketina toliau gyventi toje pačioje jam suteiktoje patalpoje. Visos šios sąlygos turi būti aptartos panaudos sutartyje ar (ir) objekto vidaus tvarkos taisyklėse, kurias ukrainietis pasirašo prieš apgyvendinimą (arba jau apgyvendinimo metu). Šiose taisyklėse taip pat rekomenduojama numatyti ir ukrainiečio paliktų asmeninių daiktų laikymo / saugojimo sąlygas.

Rekomenduojama parengti aiškias taisykles

Karo pabėgėlis iš Ukrainos įsipareigoja tinkamai naudotis jam suteikta patalpa, ją prižiūrėti, laikyti tvarkingą (valyti suteiktą gyvenamą plotą ir šalinti iš jo šiukšles), laikytis nustatytų sanitarijos taisyklių, neperleisti tos patalpos ir nesubnuomoti, nepažeisti kitų pastate esančių patalpų savininkų ir (ar) naudotojų teisių bei interesų. Šias nuostatas rekomenduojama įtraukti į objekto vidaus tvarkos taisykles, su kuriomis ukrainietis supažindinamas prieš apgyvendinimą (arba jau apgyvendinimo metu).

Teisės „nemokamai gyventi“ užsieniečiui numatymas siejamas su neatlygintinu gyvenamųjų patalpų suteikimu. Tačiau tai neturi būti siejama su neatlygintinu kitų papildomų paslaugų teikimu (tokių kaip skalbimas (jei bendrabutis neturi skalbimo mašinų, ir perka skalbimo paslaugas kitur), patalpų valymas, indų pirkimas ir pan.) neatlygintinai. Visos kitos papildomos paslaugos – bendrų patalpų valymas, virtuvės naudojimosi (pvz., už inventoriaus sunaudojimą gali būti nustatytas simbolinis mokestis), patalynės keitimo, skalbimo paslaugos – turi būti mokamos, kai karo pabėgėlis gauna laikinosios apsaugos statusą ir įgyja teisę į socialinę paramą (kai faktiškai gaunamos piniginės išmokos).

 

Daugiau informacijos:

Nuomos mokesčio dalies kompensacija ukrainiečiams

Kompensacijos už ukrainiečių apgyvendinimą