Naujienos

Socialinė akcija socialinių būstų gyventojams: ją išvydę kaimynai užvertė įmonę prašymais

Birželio 9 d. savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ antrą kartą organizavo socialinę akciją „Nelik abejingas savo kaimynui“ negalią turintiems socialinių būstų gyventojams. Renginį išvydę aplinkinių namų gyventojai iškart užvertė įmonę prašymais – pasirodė, kad pagalba reikalinga daug daugiau žmonių, nei atrodė iš pirmo žvilgsnio.

Skatina socialinių būstų gyventojų įsitraukimą

SĮ „Vilniaus miesto būstas“ birželio 9 d. organizavo socialinę akciją „Nelik abejingas savo kaimynui“, kurios metu buvo tvarkoma Karaliaučiaus g. 5B daugiabučio aplinka – dažytos neįgaliųjų judėjimui skirtos lauko nuovažos (pandusai) ir nuplauti pirmuosiuose aukštuose gyvenančių neįgalių socialinių būstų nuomininkų langai.

Anot akcijos organizatoriaus, SĮ „Vilniaus miesto būstas“ Būsto priežiūros skyriaus specialisto Andžej Mickevič, renginį darbuotojai organizavo pamatę, jog sudėtingiausia savo aplinka pasirūpinti yra neįgaliems SĮ „Vilniaus miesto būstas“ klientams, socialinių būstų nuomininkams.

„Ši akcija jau tampa įmonės tradicija: praeitais metais buvome pasirinkę Karaliaučiaus g. 5 ir 5A daugiabučius, kuriuose gyvena daugiausiai neįgaliųjų. Šiais metais vėl pasirinkome Karaliaučiaus g. esantį gretimą namą, kadangi jame pirmuose aukštuose irgi gyvena mūsų klientai neįgalieji ir pastebėjome, kad ten taip pat labai reikia aptvarkyti aplinką“, – sakė A. Mickevič.

SĮ „Vilniaus miesto būstas“ direktorės Rositos Žibelienės teigimu, SĮ „Vilniaus miesto būstas“ siekia ne tik socialiai pažeidžiamiems gyventojams suteikti namus išnuomodama jiems socialinius būstus, bet ir stengiasi įtraukti juos ir jų kaimynus į bendrą aplinkos tvarkymą ir šitaip skatinti glaudesnį bendradarbiavimą, kaimyniškumą.

„Norime visuomenei parodyti, kad socialiniuose būstuose gyvena daugybė tokių pačių žmonių kaip ir mes, kurie lygiai taip pat rūpinasi savo aplinka. Šia akcija siekiame formuoti gerą bendruomenių nuomonę apie tarp jų gyvenančius socialinių būstų nuomininkus, nes matome, kad ypač reikia įtraukti tuos, kurie visuomenės dar vertinami gana skeptiškai.

O mūsų darbuotojams taip pat labai svarbu, kad įmonė vykdo socialiai atsakingą veiklą, daugelis tuo didžiuojasi ir noriai tokiame renginyje dalyvauja“, – pasakojo R. Žibelienė.

Bendruomenė reiškia labai daug

Socialinės akcijos metu tarp besidarbuojančių SĮ „Vilniaus miesto būstas“ darbuotojų sukinėjosi socialiniame būste gyvenantis Kęstutis. Negalią turinčio vyro manymu, tokios iniciatyvos kaip SĮ „Vilniaus miesto būstas“ socialinė akcija „Nelik abejingas savo kaimynui“ labai reikalingos.

„Mes patys nelabai ką galime padaryti. O kad mūsų namo administratorius būtų ką nors panašaus organizavęs, man neteko girdėti, nors gal paprašius padarytų. Anksčiau būdavo, kad net nuovažos žiemą nebūdavo nukastos, bet dabar jau yra moteris, kuri ir nukasa, ir nuplauna. Labai tuo džiaugiamės.

Taigi, anksčiau žiemą ryte žmonėms būdavo sunku išvažiuoti į darbus. Pavyzdžiui, šitame name yra neįgali mergaitė, kurią kasdien 6 valandą ryte išveža iš namų, tai ir jai būdavo labai sunku. Tai tos pagalbos žmonėms reikia visada“, – pasakojo gyventojas.

Kęstutis gyvena vienas, tad geri santykiai su kaimynais jam labai svarbūs. Vyras sako turįs kelių kaimynų telefonus – kai kažkur išvykstąs, jų paprašąs, kad prižiūrėtų jo namus. O kai šie išvykstą, jis pažiūrįs jų.

Pasak gyventojo, bendruomenė jam reiškia labai daug. O įsitraukimą į ją palengvino ir SĮ „Vilniaus miesto būstas“. „Kadangi lankau Vilniaus evangelinę bažnyčią, man reikėjo patogaus išėjimo į lauką. Tad parašiau prašymą SĮ „Vilniaus miesto būstas“ ir padarė man balkoną, įrengė gerą nuvažiavimą į lauką.

Taip pat dar duše įrengė neįgaliojo kėdę, tokias specialias sieneles, kad vanduo iš dušo nesitaškytų. Džiaugiuosi. Parašai el. laišką ir darbuotojai atsižvelgia į prašymus. Aišku, kažkiek jiems užtrunka priimti sprendimą, bet viską padaro“, – pasidžiaugė Kęstutis.

Užvertė įmonę prašymais

Pasak SĮ „Vilniaus miesto būstas“ direktorės R. Žibelienės, kai pirmą kartą praeitais metais SĮ „Vilniaus miesto būstas“ darbuotojai organizavo socialinę akciją, juos labiausiai nustebino pikti aplinkinių komentarai.

„Kai kurie klausė, kodėl ėmėmės nuovažų dažymo darbų, kai yra gerokai rimtesnių problemų. Tačiau šiemet viskas jau buvo atvirkščiai – sulaukėme daug daugiau gyventojų įsitraukimo į darbus ir nuoširdžių padėkų. Labai džiugu, kad pagal savo galimybes prisidėjo net ir labai garbaus amžiaus gyventojai.

Taip pat kaimynai tvarkantiesiems aplinką siūlė kavos, šokolado, viena gretimo namo garbaus amžiaus gyventoja siūlė net ir pietus pagaminti, kad tik pagelbėtume jai nusiplauti langus, kadangi pačiai jau nelengva“, – šypsojosi ji.

„Praeitais metais buvo keli gyventojai, sakę, kad „užsiimame ne tuo, kuo reikia“, bet visgi tiek praeitais, tiek šiais metais sulaukėme gyventojų pagalbos darbuose. Tad manau, kad einame gera linkme ir ateityje organizuosime dar daugiau akcijų“, – teigė ir akcijos organizatorius A. Mickevič.

Kad šiemet gyventojų nuotaikos geresnės ir pagalba tvarkant aplinką jiems išties reikalinga, pastebėjo ir SĮ „Vilniaus miesto būstas“ Būsto priežiūros skyriaus vedėjas Oleg Klopov.

„Savaitgalį gavome skambučių iš gyventojų su padėkomis ir pageidavimais akciją organizuoti ir ateityje. Visiems darbų rezultatai labai patiko, kaimynai ėmė dalintis informacija apie tokią akciją tarpusavyje ir dabar SĮ „Vilniaus miesto būstas“ pagalbos prašo ir kitų daugiabučių gyventojai.

Taigi, požiūris į mūsų atliekamus darbus jau tapo pozityvesnis. Gyventojai suprato, kad norime jiems geranoriškai padėti pasirūpinti savo aplinka. O mes stengiamės išgirsti visus: kai praeitais metais akcijos metu gyventojai paprašė ne tik nudažyti nuovažas, bet ir nuplauti langus neįgaliesiems, atsižvelgėme į prašymus“, – kalbėjo O. Klopov.

Siekia padėti visiems

Pasak SĮ „Vilniaus miesto būstas“ specialisto A. Mickevič, įmonė siekia padėti visiems savo nuomininkams. „Pavyzdžiui, dažnai sulaukiame prašymų dėl namo priežiūros darbų. Kai kurie namų administratoriai nelabai atsižvelgia į gyventojų prašymus, tad jie kreipiasi į mus, o SĮ „Vilniaus miesto būstas“ jau kreipiasi į administratorius prašydama nedelsti su svarbiais darbais“, – atkreipė dėmesį akcijos organizatorius.

Jam antrino ir R. Žibelienė: SĮ „Vilniaus miesto būstas“ kituose daugiabučiuose daugiau orientuojasi į bendrojo naudojimo patalpų tvarkymą ir šitaip stengiasi sukurti kokybiškesnę aplinką ne tik socialinių būstų gyventojams, bet ir jų kaimynams.

„Taip pat buvome sulaukę prašymo iš vieno savo neįgalaus kliento sutvarkyti šaligatvį prie jo nuomojamo būsto, kadangi žmogui buvo labai sunku patekti į savo namus. Iškart kreipėmės pagalbos į Vilniaus miesto savivaldybę ir labai greitai viskas buvo sutvarkyta“, – sakė SĮ „Vilniaus miesto būstas“ direktorė.