Naujienos

Vilniuje galima su nuolaida įsigyti iš savivaldybės nuomojamą būstą: kaina gali būti mažesnė net iki 30 proc.

 

Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Vilniaus miesto būstas“ primena apie pratęstą galimybę sostinėje įsigyti Savivaldybės būstą su nuolaida. Buto kaina, priklausomai nuo jo tipo ir būklės, gali būti mažinama iki 30 proc., o norintys pasinaudoti nuolaida gyventojai turėtų suskubti – lengvata bus taikoma ribotą laiką.

Kas gali naudotis lengvata?

Kaip paaiškino SĮ „Vilniaus miesto būstas“ Plėtros grupės turto pardavimo partnerė Daiva Kazlauskienė, nuolaida taikoma Vilniaus miesto savivaldybės būsto fondui priklausantiems, daugiau nei 60 proc. nusidėvėjusiems būstams be patogumų arba su daliniais patogumais. Taip pat su nuolaida parduodami būstai, kurie yra nusidėvėję daugiau nei 60 proc. su bendrojo naudojimo patalpomis.

D. Kazlauskienė primena, kad 2021 m. liepą imtos taikyti nuolaidos Savivaldybės būstams yra pratęstos iki 2025 m. vidurio. Šį pratęsimą įmonė inicijavo atsižvelgdama į pirmojo termino pabaigoje išaugusį gyventojų prašymų skaičių būstui įsigyti.

„Pasinaudoti nuolaida gali Savivaldybės būstus ne socialinio būsto sąlygomis besinuomojantys jų gyventojai, kurių nuomos santykiai yra prasidėję iki 2002 m. gruodžio 31 d., gyvenę juose ne mažiau kaip 5 metus.

Kiek kitokios sąlygos yra įsigyjantiems būstus su bendro naudojimo patalpomis. Juos su nuolaidomis gali įsigyti ne mažiau nei 5 metus būstuose gyvenę nuomininkai. Būstus su bendro naudojimo patalpomis gali įsigyti ir gretimų kambarių savininkai, turintys bendro naudojimo patalpas su parduodamais Savivaldybės būstais, tačiau jiems nuolaida nesuteikiama.

Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad socialiniai būstai nėra parduodami. Parduodami tik po Nepriklausomybės atkūrimo dar neprivatizuoti, Savivaldybės valdomi būstai, kuriuos jų gyventojai nuomojasi rinkos kainomis“, – pabrėžia turto pardavimo partnerė.

SĮ „Vilniaus miesto būstas“ atstovai pažymi, kad Savivaldybės būstą su nuolaida gali įsigyti visi į būsto nuomos sutartį įrašyti ir jame deklaruoti gyventojai.

Kokio dydžio nuolaidą galima gauti?

Nuolaida gali būti taikoma tik tiems būstams, kurių fizinis nusidėvėjimas yra daugiau nei 60 proc. Tokių būstų kaina gali būti mažesnė 10, 15 ir 30 proc. nei rinkos kaina.

Būstams be komunalinių patogumų taikoma 30 proc. nuolaida. Būstams su bent vienu komunaliniu patogumu (su vandentiekiu, nuotekų šalinimo įrenginiu (kanalizacija), vonios ir (ar) tualeto patalpa, centriniu šildymu, gamtinių dujų įvadu ir įvadu elektrinei viryklei) taikoma 15 proc. nuolaida.  Būstams bendrabučio tipo pastatuose arba su bendrojo naudojimo patalpomis taikoma 10 proc. nuolaida.

Lengvata galios vilniečiams, prašymus pateiksiantiems iki 2025 m. liepos 1 d., tačiau būsto pardavimo procesas gali trukti nuo 7 iki 12 mėnesių. „Procesas pailgėja dėl to, kad seni butai dėl gyventojų atliktų perplanavimų neretai neatitinka kadastrinių matavimų, kitų registracinių duomenų, tad tenka atlikti papildomus darbus ir skirti tam daugiau laiko ir lėšų“, – teigia D. Kazlauskienė.

Galimybė tapti savo namų šeimininku

Iki 2015 m. apskritai nebuvo galimybės išsipirkti nuomojamo Savivaldybės būsto, išskyrus kelias įstatyme numatytas išimtis. Tuo laikotarpiu SĮ „Vilniaus miesto būstas“ dirbę atstovai prisimena, kad dažnas į įmonę užsukęs klientas nepraleisdavo progos paklausti, kada bus galima įsigyti nuomojamą būstą.

Kai įstatymai pagaliau buvo pakeisti, gyventojai skubėjo naudotis jiems suteikta galimybe. Visgi ne vienas nuomininkas susidūrė su kita problema – būsto kaina buvo nustatoma pagal rinkos kainą, todėl dalis mažesnes pajamas gaunančių vyresnio amžiaus žmonių nepajėgė įsigyti nuomojamo būsto. Nors kai kurie iš jų galėjo nusipirkti pigesnį būstą kitame rajone, tačiau daugumą gyventojų nuo šio žingsnio sulaikė didelis prisirišimas prie jų gyvenamosios vietos.

Ne vienas nuomininkas Savivaldybės būste buvo gyvenęs kelis dešimtmečius, kai kada, pasak SĮ „Vilniaus miesto būstas“ darbuotojų, vienuose namuose gyveno net kelios kartos. Ten buvo jų kiemas, pažįstami, kaimynai, mokyklos, darbovietės. Nuomojamą būstą gyventojai laikė savais namais, iš kurių nė už ką nebūtų sutikę kraustytis, tačiau jo išsipirkti taip pat nepajėgė.

Matydama tokią situaciją, Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė suteikti galimybę nuomininkams išsipirkti būstus su nuolaida, kad nuomojamas būstas pagaliau taptų jų namais, kad nebereikėtų mokėti nuomos ir galėtų juose šeimininkauti kaip nori. SĮ „Vilniaus miesto būstas“ atstovai pastebi, kad toks sprendimas pasiteisino – 2021 m., iškart po paskelbimo apie nuolaidas, labai išaugo Savivaldybės būstų pardavimai.

Tokių būstų, kuriems gali būti taikoma nuolaida, šiuo metu yra 370. „2022 m. gyventojai buvo kiek aktyvesni ir įsigijo 44 būstus, o 2023 metais – 28.

Dalis su nuolaida parduodamų būstų yra centriniuose miesto rajonuose – Senamiestyje, Šnipiškėse, Žvėryne, taip pat Rasose, Antakalnyje. Nemažai būstų yra ir Naujininkuose, Verkiuose, Naujamiestyje“, – sako SĮ „Vilniaus miesto būstas“ Plėtros grupės vadovė Agata Isajeva.

Už parduotą Savivaldybės turtą gauti pinigai, kaip numatyta Lietuvos Respublikos Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme, bus skirti plėsti Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių būstų fondą perkant naujus būstus, kad sumažėtų socialinio būsto eilėje laukiančių žmonių skaičius.

Kaip įsigyti būstą?

Norintys įsigyti būstą nuomininkai SĮ „Vilniaus miesto būstas“ turi sumokėti 250 eurų pradinį įnašą (iš sumokėto pradinio įnašo yra apmokamos vertinimo išlaidos) ir pateikti:

  • prašymą būstui įsigyti;
  • dokumentą, įrodantį naudojimosi Savivaldybės būstu teisinį pagrindą (įsakymai, sutartys);
  • būste gyvenančių (deklaravusių gyvenamąją vietą) asmenų notaro ar seniūno patvirtintą susitarimą (sutikimą), kurio asmens (ar asmenų) vardu bus sudaroma pirkimo–pardavimo sutartis;
  • asmens, kurio vardu bus sudaroma Savivaldybės būsto pirkimo–pardavimo sutartis, tapatybę patvirtinantį dokumentą;
  • pažymas apie asmens įsiskolinimus arba visišką atsiskaitymą už prašomo pirkti būsto komunalines paslaugas.

 

Daugiau informacijos: https://www.vmb.lt/savivaldybes-busto-isigijimas/