Naujienos

Pagalba ukrainiečiams: kas priklauso pabėgėliams?

SĮ „Vilniaus miesto būstas“ primena, kokią pagalbą gali gauti karo pabėgėliai iš Ukrainos.

Karo pabėgėlių iš Ukrainos teisės

Nuo karo agresijos bėgantys ukrainiečiai, kurie turi teisę gauti laikinąją apsaugą, turi teisę:

  • dirbti ir būti atleistais nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti, gauti Užimtumo tarnybos sprendimą dėl užsieniečio darbo atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams;
  • dirbti ar verstis individualia veikla nuo prašymo suteikti prieglobstį užregistravimo Lietuvos migracijos informacinėje sistemoje dienos;
  • gauti Sveikatos sistemos įstatyme nurodytą nemokamą sveikatos priežiūrą, taip pat, atsižvelgiant į valstybės biudžeto galimybes, gauti receptinius vaistus Sveikatos apsaugos ministro nustatytais atvejais, sąlygomis ir tvarka;
  • Socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatytais atvejais, sąlygomis ir tvarka gauti socialines paslaugas, kurių skyrimo sąlygas ir finansavimo tvarką nustato Socialinės apsaugos ir darbo ministras;
  • naudotis Užimtumo įstatyme nustatytomis darbo rinkos paslaugomis ir užimtumo rėmimo priemonėmis;
  • nepilnamečiai ukrainiečiai turi teisę mokytis pagal bendrojo ugdymo arba formaliojo profesinio mokymo programas Švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka.
  • nemokamai gyventi valstybės ir savivaldybių bei jų valdomų bendrovių (įskaitant ir savivaldybių panaudos teise valdomą valstybės nekilnojamąjį turtą) apgyvendinimo vietose, taip pat fizinių ar juridinių asmenų savanoriškai pasiūlytuose būstuose;
  • gauti būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijas, jei nusprendžia būstą nuomotis savarankiškai.

Būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija skiriama asmenims, nuomos sutartį įregistravusiems Nekilnojamojo turto registre bei išsinuomavusiems būstą savivaldybėje, kurioje jie yra deklaravę gyvenamąją vietą ar yra įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą.

Kompensacijos dydis priklauso nuo savivaldybės, kurios teritorijoje asmenys nuomojasi būstą, nuomojamo būsto ploto ir kartu gyvenančių asmenų skaičiaus.

Būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija mokama už laikotarpį nuo būsto nuomos sutarties sudarymo dienos, bet ne anksčiau kaip nuo kreipimosi dėl būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dienos.

Socialinių paslaugų skyrimo ukrainiečiams tvarka

Socialinės paslaugos ukrainiečiams skiriamos tokia pat tvarka, kaip ir Lietuvos piliečiams: asmuo kreipiasi dėl socialinių paslaugų į gyvenamosios vietos savivaldybę, o savivaldybės socialiniai darbuotojai teisės aktų nustatyta tvarka nustato socialinių paslaugų poreikį ir skiria socialines paslaugas.

Laikinąją apsaugą Lietuvoje gavę karo pabėgėliai iš Ukrainos turi teisę gauti šias socialines paslaugas:

  • Tikslines kompensacijas specialiesiems poreikiams tenkinti. Asmenys su negalia turi teisę kreiptis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos dėl negalios ar specialiųjų poreikių nustatymo.
  • Aprūpinimą techninės pagalbos priemonėmis (vežimėliais, vaikštynėmis, lovomis ir pan.).
  • Bendrąsias socialines paslaugas, kurios gali būti teikiamos nenustačius socialinių paslaugų poreikio: informavimas, konsultavimas, tarpininkavimas ir atstovavimas, maitinimo organizavimas, aprūpinimas drabužiais ir avalyne, transporto organizavimas, sociokultūrinės paslaugos, asmeninės higienos ir priežiūros paslaugų organizavimas ir kt.
  • Specialiąsias socialines paslaugas, kurios teikiamos, jei nepakanka bendrųjų socialinių paslaugų asmens namuose ar socialinių paslaugų įstaigoje. Šios paslaugos yra dviejų rūšių – socialinės priežiūros ir socialinės globos.
    1. Socialinės priežiūros paslaugos teikiamos atsižvelgiant į nustatytą socialinių paslaugų poreikį. Pvz., gali būti teikiama pagalba į namus, socialinių įgūdžių ugdymas, palaikymas ir atkūrimas.
    2. Socialinė globa teikiama atsižvelgiant į nustatytą socialinės globos poreikį. Tai gali būti dienos, trumpalaikė ar ilgalaikė socialinė globa, taip pat laikinas atokvėpis artimiesiems.

Socialinė parama ukrainiečiams

Laikinąją apsaugą Lietuvoje gavę ukrainiečiai turi teisę gauti šią socialinę paramą:

  • Socialinę pašalpą, kuri skiriama, jei vidutinės mėnesio pajamos vienam asmeniui neviršija 161,7 Eur (1,5 VRP). Maksimalus socialinės pašalpos dydis vienam gyvenančiam asmeniui, neturinčiam pajamų, iš pradžių sudarytų 205,8 Eur (pirmus 6 mėnesius), vėliau (7–12 mėn.) – 176,4 Eur, o jei socialinė pašalpa būtų mokama ilgiau kaip 12 mėn. – 161,7 Eur. Savivaldybė turi teisę tais atvejais, kai asmens pajamos ne daugiau kaip 50 proc.(tai yra 80,85 Eur) viršija nustatytą ribą socialinei pašalpai gauti (161,7 Eur), patikrinusi asmenų gyvenimo sąlygas ir surašiusi buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą, skirti socialinę pašalpą išimties tvarka.
  • Savivaldybės tarybos nustatyta tvarka iš savivaldybės biudžeto lėšų ukrainiečiams gali būti skiriama vienkartinė, tikslinė, periodinė, sąlyginė pašalpa ar kita socialinė parama (pvz., apmokami įsiskolinimai už būsto išlaikymą), įvertinus individualią asmens situaciją.
  • Išmokas vaikams (vaiko pinigus) bei 6 mėnesių kompensaciją už ikimokyklinį (priešmokyklinį) ugdymą. Ši parama skiriama į Lietuvą su nepilnamečiais atvykusiems ukrainiečiams. Pradėjusiems lankyti ugdymo įstaigas ukrainiečių vaikams suteikiamas mokinių nemokamas maitinimas (priešmokyklinukams, pirmokams ir antrokams nemokami pietūs skiriami nevertinant pajamų) ir parama mokinio reikmenims įsigyti prasidedant mokslo metams.
  • Šalpos senatvės pensiją, kurią gali gauti sukakę Lietuvoje nustatytą senatvės pensijos amžių asmenys (vyrai – 64 metai ir 4 mėnesiai, moterys – 63 metai 8 mėnesiai). Šalpos pensijų bazė šiuo metu siekia 173 eurus.

Keičiasi „Maisto banko“ išduodamos paramos ukrainiečiams tvarka

Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ informuoja, jog vykdant iš 2014-2020 m. Europos Socialinio fondo lėšų bendrai finansuojamą projektą ,,Parama karo pabėgėliams iš Ukrainos“ keičiasi „Maisto banko“ išduodamos paramos (kortelių maistui įsigyti) ukrainiečiams tvarka. Nuo 2023 m. vasario 27 d. svetainėje www.maistobankas.lt/ukraina prisiregistravusiems ukrainiečiams bus išduodamos 20 eurų vertės kortelės, kurios kas savaitę bus papildytos papildomais 20 eurų, jei karo pabėgėlis dar nebus gavęs leidimo gyventi Lietuvoje.

Paramos išdavimo eiga:

  1. Ukrainos karo pabėgėlis registruojasi „Maisto banko“ svetainėje www.maistobankas.lt/ukraina, ten užpildo anketą ir svarbiausia – teisingai suveda unikalų asmens ILTU kodą (šis kodas skiriamas registruojantis Migracijos departamente, kodas prasideda skaičiumi 9);
  2. Gavęs teisingai užpildytą anketą, „Maisto banko“ atstovas patikrins, ar asmuo dar nėra gavęs leidimo gyventi Lietuvoje.  Jei leidimas dar nesuteiktas, per savaitę susisieks su paramos prašančiu asmeniu – jam bus išsiųsta SMS žinutė su data, vieta ir laiku, kada galima atsiimti kortelę.
  3. Asmeniui atvykus nurodytu laiku, jam bus išduota 20 eurų vertės kortelė, atidavimo faktas užfiksuojamas asmens parašu.
  4. Po savaitės „Maisto banko“ atstovas vėl patikrins, ar kortelę atsiėmęs asmuo dar negavo leidimo gyventi Lietuvoje. Jei leidimas nesuteiktas – išduota kortelė bus papildyta papildomais 20 eur. Kortelės išdavimo faktas fiksuojamas asmens parašu, kurį ukrainietis galės padėti atvykęs fiziškai arba nuotoliniu būdu – gavęs atsiųstą pasirašymo nuorodą į savo el. paštą arba SMS žinute. Lygiai tokiu pačiu principu kortelė bus išduodama ir kitus kartus.

Asmeninio asistento-mentoriaus paslaugos

Pabėgėlių priėmimo centras vykdo projektą „Ateitį kurkime šiandien“, Nr. PMIF-2.1.2-V-01. Viena iš projekto veiklų – asmeninio asistento (mentoriaus) paslaugos. Asmeninis asistentas gali įvertinti socialinius poreikius, suteikti pagalbą ieškantis būsto, darbo, įtraukti vaikus į švietimo sistemą – mokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo, suteikti reikalingą ir dominančią informaciją socialiniais klausimais, palydėti apsipirkti maisto, higienos priemonių, drabužių, į gydymo įstaigą, suteikti visą būtinąją pagalbą pagal poreikį.

Tikslinės grupės asmenys, kurie yra trečiosios šalies (ne Europos Sąjungos valstybės narės) piliečiai arba asmenys be pilietybės ir kurie:

  1. turi galiojantį leidimą laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje, išduotą ar pakeistą UTPĮ 40 straipsnyje nustatytais pagrindais;
  2. turi galiojantį leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje, išduotą ar pakeistą UTPĮ 53 straipsnyje nustatytais pagrindais;
  3. kuriems leidimas laikinai gyventi išduotas UTPĮ 43 straipsnio 1 dalies 2, 3 arba 5 punkte nustatytais pagrindais;
  4. UTPĮ nustatyta tvarka yra pateikę prašymus suteikti prieglobstį ir dėl kurių dar nėra priimti galutiniai sprendimai;
  5. nurodyti Lietuvos Respublikos asmenų perkėlimo į Lietuvos Respubliką įstatymo 7 straipsnio 4 dalyje ir kuriems išduotas leidimas nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje (UTPĮ, LR APĮ 7 str. 7 d.);
  6. išduotas Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro leidimas atvykti į Lietuvos Respubliką dėl ypatingų humanitarinių priežasčių;
  7. išduota nacionalinė viza;
  8. neatitinka arba nebeatitinka atvykimo į Lietuvos Respubliką ir (arba) buvimo joje sąlygų.

kviečiami kreiptis į Pabėgėlių priėmimo centrą, el. p. vilma.tarovatoviene@rppc.lt gauti asmeninio asistento paslaugas.

 

Daugiau informacijos:

Visa informacija apie Lietuvoje teikiamą socialinę paramą nuo karo bėgantiems ukrainiečiams prieinama vienoje vietoje ukrainiečių kalba: www.lithuaniaforukraine.lt

Kompensacijos už ukrainiečių apgyvendinimą

Nuomos mokesčio dalies kompensacija ukrainiečiams

Mentoriaus paslaugos

Mentor services

Mенторські послуги

Yслуги ментора