Naujienos

2020 m. liepos 29 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą  Nr. 838 dėl Lietuvos Respublikos vyriausybės 2001 m. balandžio 25 d. nutarimo Nr. 472 „Dėl savivaldybės būsto, socialinio būsto nuomos mokesčių ir būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacijos dydžio apskaičiavimo metodikos ir bazinio būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacijos dydžio perskaičiavimo koeficiento patvirtinimo“ pakeitimo.

Šiuo Nutarimu buvo patvirtinta Savivaldybės būsto, socialinio būsto nuomos mokesčių ir būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydžio apskaičiavimo metodika. Patvirtintas bazinio būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydžio perskaičiavimo koeficientas Klrv:
Klrv = 2, kai kompensacija mokama 1 asmeniui;
Klrv = 1,4, kai kompensacija mokama 2 asmenų šeimai;
Klrv = 1,2, kai kompensacija mokama 3 asmenų šeimai;
Klrv = 1,1, kai kompensacija mokama 4 ir daugiau asmenų šeimai.
Patvirtintas minimalus bazinis būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydis Nb min. – 2,32 euro už 1 kv. metrą būsto naudingojo ploto per mėnesį.
Būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydis vienam asmeniui ar šeimos nariui apskaičiuojamas pagal šią formulę:
Nk = Nb x Klrv x Pk, kur:
Nk – būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydis vienam asmeniui ar šeimos nariui (eurais per mėnesį);
Nb – bazinis būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydis (eurais už 1 kv. metrą būsto naudingojo ploto per mėnesį), kurį nustato socialinės apsaugos ir darbo ministras ir kuris negali būti mažesnis negu Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintas minimalus bazinis būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydis (Nb min.);
Klrv – Vyriausybės patvirtintas bazinio būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydžio perskaičiavimo koeficientas;
Pk – nuomojamo būsto naudingasis plotas, faktiškai tenkantis vienam asmeniui ar šeimos nariui (kv. metrais), kuris negali būti mažesnis kaip 10 kv. metrų ir didesnis kaip 14 kv. metrų (apvalinant iki 2 skaičių po kablelio).

Atsižvelgiant į tai, kad Nutarimu patvirtinti nauji koeficientai, būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydis asmenims ar šeimoms gali kisti. Primename, kad kompensacijos dydis negali viršyti nuomos mokesčio dydžio. Pateikiame preliminarius skaičiavimus: